AFVALLEN? GENIET BEWUST!

Lekker eten

‘Maar ik houd zo van lekker eten!’ Dat is zo’n beetje de meest gehoorde ‘smoes’, wanneer het gaat om afvallen. Natuurlijk, wie houdt er nou niet van lekker eten. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘Ik ben slank, want ik ben gek op smerig voedsel.’

Een bord heerlijke pasta

Een bord heerlijke pasta

Ik houd zelf ook enorm van lekker eten. Ik word echt heel blij van een bord heerlijke pasta met een lekker wijntje erbij. Maar in mijn ogen staat lekker eten niet gelijk aan (te) veel eten. Lekker eten is genieten van je eten, proeven wat je in je mond stopt. Tot zover gaan dat je lekker gevuld bent, zonder je gezapig te voelen.

Loom en lusteloos

Ik weet best dat het in de praktijk vaak anders gaat. Je komt met een hongergevoel uit je werk en het eten staat op tafel (als je geluk hebt natuurlijk). Je schept op en omdat je zo’n trek hebt, weet je niet hoe snel je moet beginnen met eten.

Binnen no time is je bord leeg en omdat het zo lekker was, schep je nog maar een beetje op. Aan het einde van de maaltijd zit je propvol en moet je echt even uitbuiken op de bank. Je voelt je loom en lusteloos.

Later op de avond krijg je toch alweer trek en komt die zak chips tevoorschijn. En aan het einde van de week toont de weegschaal je dat je wederom een kilo zwaarder bent geworden.

Maar heb je ook werkelijk genoten van alles wat je hebt gegeten?

Genieten

Ik vraag mij af: wat is lekker eten? Is dat veel eten of vet eten? Zoet eten of de hele dag door eten? Of is dat uiteindelijk toch genieten van je eten? Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer mensen echt leren te genieten van hun eten, er al heel wat winst valt te halen in de strijd tegen overgewicht.

Kauw eens op je koekje

Kauw eens op je koekje

Let maar eens op. Wanneer je bijvoorbeeld een koekje eet, stop je het in je mond en vergeet je bijna te kauwen. Het is vaak hap, slik en weg. Dat smaakt natuurlijk naar meer, want eigenlijk heb je het niet goed geproefd. Probeer jezelf aan te leren het koekje goed te kauwen en te proeven. Je zult zien dat je dan veel meer van het koekje geniet. En als je bewust geniet, geeft je dat eerder een voldaan gevoel dan wanneer je gedachteloos alles naar binnen werkt.

Langzaam eten, goed kauwen en bewust genieten van je eten draagt uiteindelijk bij aan minder eten en dat draagt weer bij aan minder overgewicht.